Receptet kommer från boken ”Brödet”, av Håkan Johansson
Ingredienser | Vikt (g) |
Dag 1, fördeg | |
kallt vatten | 500 |
fint rågmjöl | 380 |
jäst | 6 |
Dag 2, bortgöring | |
fint rågmjöl | 50 |
havregryn | 50 |
kallt vatten | 1120 |
bagerivetemjöl extra | 1550 |
honung | 74 |
jäst | 20 |
Tillsätt på slutet: | |
salt | 60 |
Totalt | 3810 |
Dag 1
Blanda alla ingredienser, plasta och låt stå i rumstemperatur över natten.
Dag 2
Rosta rågmjöl och havregryn tills det blir mörkt, rör om då och då. Låt svalna.
Kör ihop degen 2+6+2 minuter. Gör glutenprov.
Viltid i oljad plastback: 60 + 60 minuter, med en vikning.
Väg och slå upp till runda limpor. Lägg i mjölade korgar. Jäs.
Ingångstemperatur: 250 grader, ånga
Avbakningstemperatur: 200-220 grader, öppet spjäll efter 20 minuter.