Solros- och tranbärsbröd (Helene Johansson, Brunkeberg)

IngredienserVikt i g
Dag 1, blötläggning:
vatten500
solroskärnor750
linfrö60
klippt råg60
sesamfrö60
torkade aprikoser200
Dag 2, bortgörning
vatten800
rågsurdeg200
jäst120
bagerivetemjöl extra1200
fint rågmjöl400
mörk sirap200
salt50
torkade tranbär100

Dag 1
1. Lägg aprikoser i en bunke och häll på vatten så att det täcker.
2. Väg upp övriga ingredienser till blötläggningen i en annan skål.
3. Låt stå över natten i rumstemperatur.

Dag 2

  1. Häll bort vattnet från aprikoserna.
  2. Blanda blötläggningen med övriga ingredienser utom tranbär och aprikoser med vinge i 10 minuter.
  3. Blanda in tranbären och aprikoserna 1-2 minuter.
  4. Låt degen vila i bunken i 30 minuter.
  5. Väg upp 800 g deg i varje form i en ram med smorda formar.
  6. Strö över havregryn och jäs upp till kanten på formen.
  7. Ingångstemperatur: 200 grader. Avbakningstemperatur: 175 grader. 45-60 minuter.