Ingredienser | Vikt i g |
Skållning dag 1 | |
kokande vatten | 500 |
fint rågmjöl | 150 |
rågsurdeg | 50 |
Bortgörning dag 2 | |
kallt vatten | 1500 |
bagerivetemjöl extra | 1200 |
fint rågmjöl | 1050 |
honung | 74 |
jäst | 30 |
salt | 100 |
Dag 1
1. Koka upp vattnet och häll det över rågmjölet. Blanda väl.
2. När skållningen är under 40 grader blandas surdegen i.
3. Plasta och låt stå i rumstemperatur till dagen efter.
Dag 2
1. Blanda skållningen med alla ingredienser utom saltet i 2+6 minuter.
2. Tillsätt saltet och kör i 2 minuter till.
3. Låt degen ligga i inoljad plastback ca 1-2 timmar. Gör en vikning efter halva tiden.
4. Slå upp bröden.
5. Låt jäsa i rumstemperatur.
6. Ingångstemperatur: 270 grader, 15 sekunder ånga. Sänk temperaturen till 230 grader. Öppna spjället efter 15 minuter.