MJÖLSORTER

MJÖLSORTER FRÅN VETE

Siktat mjöl- grodd och skal från vetekornet är borttagna. Innehåller mindre gluten än bagerivetemjöl extra. Används till småkakor, mjuka kakor, mördeg.

Siktat mjöl av vete- skal och grodd har siktats bort. Innehåller mycket gluten och används till bröddegar, surdegsbröd och kaffebrödsdegar som tex karlspader.

Fullkornsmjöl av vete som innehåller både skal och grodd. Inte lika bra bakegenskaper som siktat vetemjöl, eftersom det inte är lika mycket gluten i. Man kan byta ut 10-30% av siktat vetemjöl mot fullkornsmjöl för att få ett nyttigare bröd. Används i fiberbröd och fiberfranska.

Innehåller endast skalet från vetekornet. Används för att fiberrika bröd, ha i musli, blanda i havregrynsgröten eller strö över morgonfilen.

Görs av det allra innerst av vetekornet. Används till mannagrynspinnar och mannagrynsbröd.

MJÖLSORTER FRÅN RÅG

Finmalet mjöl av hela rågkärnan. Används till rågsurdeg, i knäckebröd och vete/råg-limpor.

Grovmalet rågmjöl av hela rågkärnan. Används i knäckebröd, danskt rågbröd, skållat havrebröd och kavring.

Siktat mjöl av råg- skal och grodd har tagits bort. Att den kallas ”oblandad” beror på att den ofta blandas med vetemjöl till bagerisikt eller rågsikt. Används till bland annat rågsiktskaka, skuttungelimpa och pumpabröd.

Klippta bitar av hela rågkärnan. Används till bla danskt rågbröd men måste blötläggas över natten för att man ska kunna äta det.

MJÖLBLANDINGAR AV RÅG OCH VETE

När det står ”rågsikt” i receptet blandar man helt enkelt till det själv med bagerivetemjöl extra och oblandad rågsikt.

När det står ”bagerisikt” i receptet blandar man helt enkelt till det själv med bagerivetemjöl extra och oblandad rågsikt. Används i tex lingonbröd, morotslimpa och vörtbröd.

BLANDNING AV ALLA SÄDESSLAG

Blandning av klippta kärnor från både råg, vete, havre och korn. Måste blötläggas över natten för att man ska kunna äta det.