Receptet kommer från boken ”Bageriet- bröd, bakverk &kakor”, av Petrus Jakobsson
Ingredienser | Vikt (g) |
Skållning | |
fint rågmjöl | 420 |
kummin | 70 |
salt | 140 |
vatten | 1120 |
Raskdeg | |
jäst | 70 |
vatten 35℃ | 1540 |
fint rågmjöl | 1750 |
rågsurdeg | 1400 |
Bortgöring | |
bagerivetemjöl extra | 2240 |
mörk sirap | 1050 |
Total vikt | 9800 |
Skållning
- Koka upp vattnet och häll det över rågmjöl, kummin och salt. Blanda.
- Låt skållningen svalna till 30-40 grader.
Raskdeg
- Lös upp jästen i vattnet och tillsätt rågmjöl, surdeg och skållningen.
- Blanda med degkrok 5 minuter och låt degen vila 30-45 minuter.
Bortgöring
- Tillsätt vetemjöl och sirap och kör 10 minuter på låg hastighet.
- Lägg i en oljad plastback och låt jäsa 60 minuter i rumstemperatur.
- Väg upp degen i 12 bitar om 800g och forma till limpor, lägg i en ram.
- Jäs tills limporna ökat med 30-40% i storlek.
- Insättningstemperatur: 240℃, avbakningstemperatur: 180℃. Ånga: 12 sek.