Morotskaka, 1 kapsel

IngredienserVikt i gram
ägg800
socker1300
bagerivetemjöl1050
kanel32
vaniljsocker32
bikarbonat32
grovrivna morötter950
rapsolja800
Totalt4996
Topping
cream cheese, rumstempererad700
smör rumstempererat350
florsocker840

Arbetsbeskrivning

  1. Vispa ägg och socker poröst.
  2. Blanda ihop de torra ingredienserna och sikta.
  3. Tillsätt olja och mjölblandningen i äggvispet om vartannat under vispning på lägsta hastighet. Tillsätt morötterna sist. Stäng av maskinen när det blandats in.
  4. Tillsätt morötter och olja och stäng av maskinen så fort det har blandats.
  5. Fyll smeten i en bakplåtspapperklädd kapsel.
  6. 160°C ca 40-50 min eller tills en provsticka som sticks i kakan är torr.
  7. När kakan kommer från ugnen ska den vändas: strö socker på kakan, lägg på bakplåtspapper och bakplåt och vänd.
  8. Låt svalna ordentligt innan glasyren läggs på.

Topping:

  1. Vispa ihop smör och florsocker med vinge så att det blir luftigt och poröst.
  2. Tillsätt lite cream cheese i taget och låt det blandas in ordentligt innan mer tillsätts. Blanda inte för länge, då blir det en lös soppa.